O projektu

Naziv projekta: Ekološko-zdravstveni faktori u predškolskim ustanovama
Partneri na implementaciji projekta: Udruženje Eco Active Natura, Fakultet zdravstvenih studija Univerziteta Sarajevo i Asocijacija za sanitarno inženjerstvo u Bosni i Hercegovini (USIUBIH)
Donator: Fond za zaštitu okoliša FBiH
Trajanje: 9 mjeseci

Svrha projekta je da kroz nekoliko specijalno dizajniranih i međusobno povezanih projektnih aktivnosti dobijemo analizu stanja u 5 predškolskih ustanova u kantonu Sarajevo o nivou buke i unutrašnjeg zagađenja zraka, te kreirati preporuke za smanjenje nivoa zagađenja zraka u zatvorenom i buke, što bi rezultiralo izvještajem koji bi sadržavao prijedloge za smanjenje nivoa buke i zagađenja.  Izvještaj će se proslijediti nadležnima u vrtićima i relevantnim institucijama vlasti na području Kantona Sarajevo. U implementaciji projekta učestvuju stručnjaci iz oblasti zdravlja, ekologije i higijene. 

Direktni korisnici su djeca, roditelji, vaspitači i osoblje 5 predškolskih ustanova iz Sarajevskog Kantona, te studenti Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta Sarajevo. 

Glavni cilj projekta je poboljšanje ekološko-zdravstvenih faktora koji utiču na predškolsku populaciju na području Kantona Sarajevo. 

Glavni rezultat projekta je definisanje preporuka za smanjenje nivoa buke i unutrašnjeg zagađenja u 5 vrtića kantona Sarajevo, kao i podizanje svijesti o značaju očuvanja i unapređenja okoliša u Kantonu Sarajevo.